Feedervissen op witvis




Open-end feedervissen is een van de meest populaire en effectieve methoden op wateren met een groot bestand aan witvis. De kracht van de feedervis methode is de capaciteit van de visser om op afstand te voeren. Zo weinig of zoveel als je zelf zou willen. Het is de techniek van het opbouwen van een groot bed voer in afwachting van een school brasem. Regelmatig bijvoeren in een bepaald gebied om een goedlopende stek op te bouwen is het doel.

Naast het vermogen om grote hoeveelheden grondvoer op een bepaalde plaats aan te bieden, maakt feedervissen het ook mogelijk voor sportvissers om grote hoeveelheden van andere soorten aas te voeren. Dat kunnen bijvoorbeeld voerkorven met zachte aassoorten zijn, zoals: pellets, maden, wormen en casters. De feeder is dus te gebruiken om aanvullingen op je grondvoer te werpen en een ideale stek op te bouwen die grote scholen vis aan het azen houdt.



Wanneer de vis vol op het voer zit bij het feedervissen, gaat de hengeltop al krom zodra de voerkorf de bodem raakt. Je creƫert als het ware voedselnijd door het grondvoer te verspreiden, het oppakken van het haakaas zal dan ook snel plaatsvinden.
Bij het kiezen van het tuig moet je goed bedenken welke vissoort je wilt vangen. Vis daarom met van te voren geknoopte tuigjes en een goede feederhengel dit zal zorgen voor meer snelheid en mocht er een tuigje breken dan kun je direct weer verder. Er zijn een groot aantal verschillende soorten feederhengels beschikbaar voor een breed scala aan situaties. Zo zul je op grote kanalen en rivieren zwaarder moeten gaan feeder vissen dan op een vijver of klein meer. Ook kan de grootte van de feederkorf kan worden gewijzigd naarmate de omstandigheden veranderen zoals bijvoorbeeld stroming en wind.

Hengel feeder vissen

De beste methode voor het bevestiging van de feederkorf en haak is sterk afhankelijk van de situatie. Voor een gevoelige onderlijn constructie, is de beste optie de haak aan de hoofdlijn te bevestigen boven de feederkorf. Voor een wat groffere benadering, als bijvoorbeeld de vis echt los is, heb je de meest effectieve vismethode, wanneer je de haak bevestigd onder de feederkorf, zodat de vis zichzelf haakt door het gewicht van de feederkorf en strakke lijn. Eigenlijk precies zoals het statisch karpervissen. Het is belangrijk dat bij het vissen met een dergelijk tuigje een breuk kan ontstaan, het voerkorfje moet altijd op de sterkere hoofdlijn worden bevestigd. Denk om het welzijn van de vissen en late deze niet met het gewicht van een voerkorf rondzwemmen. Het type feederhengel tijdens het vissen moet je laten afhangen van de hoeveelheid aas die je per worp op de stek gaat voeren, de afstand waarop je wilt vissen. De hoeveelheid voer bepaalt de grote van de feederkorf, de afstand en de stroming bepalen het gewicht van de feederkorf. Je moet ten alle tijden voorkomen dat de korf gaat rollen en je naast de voerstek vist. Het type aas bepaalt of je een gripmesh feederkorf (met van die punten eraan om het voer erop te houden) of een straight forward korf-feeder gebruikt.bijvoorbeeld bij een sterkere stroming of hardere wind.



Vele top vissers weten dat bij het feedervissen de combinatie van grondvoer en particles voor goede vangsten zorgen. Het mixen van het lokvoer is een exacte wetenschap. Er zijn geen gouden regels en veel komt neer op persoonlijke voorkeur. Belangrijk is dat het aas vers is! Een algemene basisregel is dat het voer een actieve reactie afgeeft in het water. Het moet als het ware exploderen op de bodem, dit garandeert een grote aantrekkingskracht en natuurlijke vele aanbeten.