Dobber uitpeilen

Het juist presenteren van het haakaas is een van de belangrijkste onderdelen van het vissen. Dit geldt voor voorn, brasem maar ook karper. Voor het vissen op voorn moet je presentatie anders zijn dan voor het vissen op bijvoorbeeld brasem. Dit komt zeer nou, maar kun je gemakkelijk doen met behulp van het juiste peillood. Er zijn twee soorten peillood; het knijppeillood voor het vissen op brasem en karper en het peillood met een kurken of foamen onderkant voor het vissen op voorn.

Peilen voor het voornvissen

Voor het vissen op voorn is het de bedoeling dat je je dobber ”staande haak” afpeilt. Dit betekend dat je haakje precies boven de bodem zweeft, je dobber staat daarbij gelijk aan de wateroppervlakte. Om dit te doen gebruik je het peillood met een kurken of foamen onderkant. Haal je haak door het oogje aan de bovenkant van het peillood en prik hem onder in het foam. Wanneer je het loodje nu laat zakken tot hij op de bodem komt zie je precies of je dobber zinkt of boven het water uit komt. Verschuif de dobber zo dat het bolletje precies onder het watervlakte komt en de antenne boven het water uitsteekt. Nu weet je zeker dat je met je haakaas precies boven de bodem vist en zie je zowel de opstekers als een wegtrekkende dobber.






Het uitpeilen van je dobber is eigenlijk heel eenvoudig.

Peilen voor brasem

De brasem heeft een heel ander aasgedrag dan de voorn. De bek van de brasem staat naar beneden gericht waarmee hij al het voer van de bodem zuigt. Daarom gebruik je voor het vissen op brasem een ander peilloodje dan voor het vissen op voorn. Omdat je het aas op de bodem wil hebben liggen knijp je het knijppeillood boven je haak op het onderste loodje. Ook nu laat je het loodje zakken tot hij op de bodem komt en zie je eenvoudig of je dobber te diep of te ondiep staat afgesteld. Verschuif de dobber zo dat het bolletje precies onder het watervlakte komt en de antenne boven het water uitsteekt. Nu weet je zeker dat je met je haakaas precies boven de bodem vist en zie je zowel de opstekers als een wegtrekkende dobber.
Bij het peilen voor brasemvissen gebruik je een ander peillood.



Als je je dobber op de bovenstaande manier afpeilt ben je zeker van de juiste aas presentatie en vang je meer vis.
Succes!

Zie ook dit filmpje van Ed Stoop.